As of 2019, Detmold

The customer and technology centre is the largest completed construction project in Weidmüller's history. In the new building, particular emphasis was placed on the aspects of sustainability, energy efficiency and modern workplace design (New Work).

The customer and technology centre was opened at the Detmold site at the beginning of 2019 after a construction period of almost two years. The building offers space for 630 employees and has a usable area of 14,000 square metres, which is equivalent to about two football fields.

No cutting corners when it comes to climate protection: long-term investments in energy efficiency

No cutting corners when it comes to climate protection: long-term investments in energy efficiency

No cutting corners when it comes to climate protection: long-term investments in energy efficiency

Energy consumption at the time of construction in 2018 was 55 percent below the legal requirements. The building achieves the highly demanding KfW Efficiency House 55 standard. The building's supply of heating and cooling via geothermal energy, its own generation of electricity via a photovoltaic roof system, the presence- and light-dependent control of the LED lighting and the external blinds, the fully automatic and zone-controllable air conditioning, room humidification and ventilation are examples of the many energy-efficient and sustainable solutions implemented in the project and result in minimal CO2 emissions in their entirety.

Geothermal energy

Geothermal energy

Despite the high investment costs, the focus was deliberately placed on the use of geothermal energy in order to generate sustainable energy for the new customer and technology centre. With 210 boreholes and a total of almost 10,000 metres of drilling, one of the largest geothermal fields in Germany is located behind the new building (as of 2018). The regenerative thermal energy can be used for decades and has comparatively low operating costs. In terms of an overall concept, the geothermal field is connected to a heating-cooling ceiling inside the building and supplies 100 percent of the required heat and 70 percent of the required cooling.

Photovoltaic system

Photovoltaic system

Photovoltaic system

An approx. 134-square-metre photovoltaic system is located on the roof area of the customer and technology centre. It has a peak output of 30 kilowatt and consists of a total of 116 modules. The photovoltaic system supplements the building's power supply. Products and solutions from Weidmüller are used to transmit the energy.

Lighting

Lighting

When designing the building, a lot of emphasis was placed on the use of large energy-saving windows and glass elements. Due to the very high proportion of daylight, little electric light is needed, which has a pleasant effect for staff. LED technology was used for the lighting, with brightness regulated by a daylight control system. Sensors ensure that light is only on where people are present. Sensors in the external blinds (wind and sun shades) prevent the building from heating up or damaging the shading.

Parking spaces and electromobility

Parking spaces and electromobility

Parking spaces and electromobility

There are charging stations for visitors in the entrance area of the building where they can charge their electric cars during their appointments so that they can continue driving with a charged battery after their visit. Charging stations are also available to employees in the building's underground car park. These can be flexibly expanded to meet the growing demand for electric cars in the future. Charging stations are also provided in the underground car park for employees' electric bicycles.

Work should be fun: New Work concepts

Work should be fun: New Work concepts

Work should be fun: New Work concepts

The new customer and technology centre has innovative office and conference rooms where employees can work undisturbed and in an interdisciplinary manner. Inside, mobile partition walls make it easy to rearrange the office, recreation and meeting rooms according to changing requirements.

Team offices

Team offices

Team offices

The building was deliberately designed without individual offices in order to create an open working atmosphere. The new team offices are intended to strengthen cooperation as well as promote an exchange with one another. The open-space concept also contributes to this: equipped with height-adjustable desks and apothecary cabinets for separation, employees are able to work comfortably. A great deal of emphasis was placed on the use of sound-absorbing materials within this context, so that employees can work in peace despite the open-plan layout.

Break-out zones

Break-out zones

Break-out zones

If employees would like to withdraw briefly during the working day and take a short break, so-called break-out zones are available to them. Here, they can relax on sofas or armchairs, take their minds off things for a moment at a foosball table, before getting going again with renewed impetus. In addition to the retreat factor, the zones also serve as a place for employees to exchange ideas with each other. Each floor also has several café-like kitchenettes where employees can exchange ideas.

United Nations sustainable development goals

United Nations sustainable development goals

United Nations sustainable development goals

This activity helps towards achieving the following goal: Goal 8 - Decent work and economic growth